Pomalejší tempo, kratší trasy komentovaných prohlídek. Čtvrtky v Brně patří turistům-seniorům

Prohlídky města jenom pro seniory. Takovou novinku od letoška nabízí Turistické informační centrum Brna. Každý čtvrtek můžou starší lidé obejít město s jedním z průvodců. Tempo procházky je pomalejší, trasa zkrácená. Ve čtvrtek 23. července skoro dvacítka zájemců vyrazila zkoumat historii i současnost brněnských kaváren.

„Je deset hodin, takže pomalu začneme. Dobrý den dámy a pánové, já vás vítám na dnešní prohlídce. Budu mluvit asi takovouto silou hlasu, budete mi rozumět, budete mě dobře slyšet?“ ujišťuje se na začátku prohlídky průvodkyně Monika Postbieglová, zatímco zvon z věže Staré radnice odbíjí deset hodin.

Na nádvoří u radnice sedí převážně ve stínu na lavičkách devatenáct starších lidí. Začíná tady procházka po současných i zmizelých kavárnách v Brně. „Prohlídka je zaměřená na seniory, povedu ji pomalejším tempem, budu se vše snažit uzpůsobit tak, aby lidé dobře slyšeli a aby zastávky byly pohodlné. Taky s námi půjde méně účastníků,“ připomíná Postbieglová.

Méně účastníků i schodů

Účastníků může být maximálně 20. Obvykle bývá až 40. „Člověk nemůže odjet do zahraničí a pomalu takhle zjišťujeme, že člověk vlastně nezná celé Brno, i když tu žijeme celý život,“ shodují se dvě účastnice prohlídky Olga a Irena. Na seniorskou prohlídku vyrazily záměrně. „Říkaly jsme si, že to zvládneme. Možná nebude tolik schodů a tak. Však počkejte, až vám bude tolik, co nám, taky takhle budete přemýšlet,“ usmívají se dámy.

Po krátkém úvodu skupinka vyráží pomalým tempem na Zelný trh, k nároží s Orlí ulicí. „Tady stávalo Café Strompf,“ ukazuje Postbieglová na budovu současného hotelu Grandezza. „Tam jsem nechodil,“ krčí rameny jeden z posluchačů prohlídky. „Tam jste určitě nechodili, to bylo před rokem 1914,“ směje se Postbieglová.

Káva, tanec a vzpomínky

Další zastávkou je Josefská ulice. „Na těchto prohlídkách je obzvlášť pěkné, že starší lidé vzpomínají na to, kam chodívali na kávu, kam chodili tančit, nebo kde se s někým seznámili. Třeba si často pamatují kavárnu U Sedláčků, ale teď je to Zemanova kavárna a cukrárna, ovšem stále na stejném místě,“ vybavuje si průvodkyně. A někteří účastníci procházky jí pokyvováním dávají za pravdu, jiní si informace zapisují do malých notýsků.

Plánované prohlídky

  • Vily, a nejen vily v ulici Lipová (30. července 2020, 14:00)
  • Vily v Černých Polích (6. srpna 2020, 15:00)
  • Obrana Brna 1645: Jak francouzský plukovník město před Švédy zachránil (13. srpna 2020, 14:00)
  • Mizející Brno (20. srpna 2020, 15:00)
  • Funkcionalismus v centru Brna (27. srpna 2020, 10:00)

„Jo, tu kavárnu U Sedláčků, tu jsme znaly. A ještě býval třeba Toman na náměstí Svobody, ale teď je tam restaurace. Anebo Belva na Moravském náměstí,“ vzpomínají si kamarádky Olga a Irena. ‚Belvou‘ myslí kavárnu Bellevue, které se tak říkalo, a která stála na místě, kde nyní sídlí banka na nároží s Joštovou ulicí.

„Je to fajn, už tady takhle nejsme poprvé. Je to takové v pohodě a poklidu, však není kam spěchat,“ odpovídají ženy shodně na dotaz, jestli jim tempo prohlídky vyhovuje.

Seniorské čtvrtky

Seniorské čtvrtky zavedlo Turistické informační centrum Brno letos v létě. „Ten nápad přišel po pandemii koronaviru, kdy jsme nechtěli ohrožovat právě nejohroženější skupinu seniorů tím, že bychom je zařazovali do smíšených skupinek. Takže takto vznikl ten nápad, setkalo se to s ohlasem, a proto jsme se rozhodli, že seniorské čtvrtky zachováme,“ vysvětluje mluvčí infocentra Adéla Nováková.

Prohlídka trvá dvě hodiny. Nikam se nepospíchá. Skupinka uvidí to, co stihne. Prohlídky pro seniory se konají každý čtvrtek, kromě kaváren jsou zaměřené i na brněnské vily, baroko nebo funkcionalismus.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související