U Janáčka v kuchyni. Skladatelovy oblíbené sladkosti uvidíte na výstavě a ochutnáte v kavárnách

19. červenec 2021

Co Leoš Janáček rád snídal nebo při jaké příležitosti jedl žabí stehýnka, se dozví návštěvníci nové výstavy s názvem U Janáčků v kuchyni.

Dočasnou expozici zájemci najdou v prostorách Janáčkova památníku v Brně. A kromě samotné prohlídky budou moct některá Janáčkova oblíbená jídla také ochutnat.

„Leoš Janáček sedí za stolem, má před sebou špenát a knedlíčky a trošku se u toho mračí. A zápis k tomu: Ošklíbal se na špenát, zato si moc rád pochutnával na zvěřině, hlavně na daňčím,“ popisuje jednu z koláží výtvarnice Vendula Chalánková. Inspirací pro výstavu byly recepty a vzpomínky Marie Stejskalové, která byla Janáčkovou hospodyní. Její kuchařku vydalo v loňském roce brněnské Turistické informační centrum a tato výstava na knihu navazuje.

„Výtvarně jsme ztvárnili fotografie těch receptů. A tady už je to inspirováno konkrétními zápisy Marie Stejskalové. Ona tu knihu receptů prokládala zápisky, kterou nazvala Kronika z našeho života. První nápad byl, že bychom to reálně uvařili a dali to do vitrínky. Od toho jsme ale upustili,“ říká Chalánková.

Dorty, které měl Janáček rád, si lidé mohou nejen prohlédnout, ale také ochutnat. Skladatelovy oblíbené sladkosti nabízí několik brněnských cukráren po celou dobu výstavy, tedy až do 15. října 2021. Třeba Hana Pokorná v kavárně v centru Brna vyrábí tradiční Janáčkovy koblihy přesně podle původního receptu Marie Stejskalové. „Hned jak se to vytáhne z horkého oleje, tak se to dá do rumu, ve kterém se to obalí, aby to hezky nasálo tu chuť, a poté se to hodí do cukru.“

Lidé v Brně ochutnají třeba také tradičnější šípkové cukroví nebo Janáčkův čokoládový dort.

autor: Barbora Kroutilíková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.