Polévka z jarních bylinek

Vyzkoušejte recept od etnografky Blanky Petrákové z Muzea luhačovického Zálesí. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Připravte si:
mladé výhonky jarních bylinek
(například lístky pampelišky, kopřivy, popenec, sedmikrásky, špenát, petrželka)
máslo
mouka
sůl, pepř
smetana
vejce

Postup:
1. Bylinky omyjeme a nasekáme. Podusíme na másle, zaprášíme lžící mouky a promícháme.

2. Zalijeme vodou nebo horkým vývarem a chvíli povaříme.

3. Na závěr přidáme sůl, pepř a trochu smetany. Můžeme v polévce rozkvedlat vajíčko.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.