Podplameníky
Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
čtvrt kostky kvasnic
250 g chlebové mouky (půl na půl žitná a pšeničná)
3 lžíce oleje
1 dcl vlažné vody
sůl
zakysaná smetana
česnek
slanina
cibule
sůl, pepř
Postup:
1. Obě mouky smícháme, uprostřed uděláme důlek a nadrobíme do něj kvasnice.
2. Přidáme vlažnou vodu rozmíchanou s trochou mouky.
3. Zakryjeme a necháme asi půl hodiny stát.
4. Přidáme olej, sůl, ještě trochu vlažné vody a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
5. Mezitím na cibuli opražíme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme vychladnout.
6. Těsto rozdělíme na 6-8 částí a rozválíme na menší placky, které klademe na pomaštěné plechy.
7. Na každou placku dáme trochu smetany ochucené solí, pepřem a česnekem a přidáme slaninu s cibulí.
8. Pečeme při 210-220 stupních asi 20 minut.
9. Servírujeme teplé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.