Poctivé škvarkové pagáčky
Tento týden tvoříme v receptáři dopoledního Apetýtu místo vosích hnízd a lineckých koleček na sváteční mísu slané občerstvení. Pagáče jsou plné poctivých surovin a i naše babičky si ho dopřávaly když byl dostatek v zimě v období zabíjaček.
Budete potřebovat:
- 450 g hladké mouky
- 350 g mletých škvarků
- 200 ml vlažného mléka
- 1 lžička cukru
- 30 g droždí
- 2 žloutky
- 100 g zakysané smetany
- 100 g sádla
- 3 lžíce bílého vína
- 60 g strouhaných ořechů
- sůl, pepř
na dokončení:
- hrubá sůl / kmín / sezamové semínka
- žloutek rozmícháný s trochou mléka
Postup:
- Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
- Žloutky rozmícháme se smetanou a vínem.
- Přidáme kvásek a mouky, osolíme a vyhněteme těsto, které necháme zakryté asi 30 minut odpočívat.
- Mezitím smícháme ořechy, sádlo a škvarky.
- Zapracujeme do těsta, znovu prohněteme a necháme odpočívat dalších 30 minut.
- Na pomoučené ploše těsto rozválíme na silnější plát.
- Vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřeme žloutkem rozkvedlaným s trochou mléka a sypeme posypem dle chuti.
- Necháme ještě asi 15 minut kynout a pečeme při 200 stupních dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka