Poctivé škvarkové pagáčky

Tento týden tvoříme v receptáři dopoledního Apetýtu místo vosích hnízd a lineckých koleček na sváteční mísu slané občerstvení. Pagáče jsou plné poctivých surovin a i naše babičky si ho dopřávaly když byl dostatek v zimě v období zabíjaček.

Budete potřebovat:

  • 450 g hladké mouky
  • 350 g mletých škvarků
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g sádla
  • 3 lžíce bílého vína
  • 60 g strouhaných ořechů
  • sůl, pepř

na dokončení:

  • hrubá sůl / kmín / sezamové semínka
  • žloutek rozmícháný s trochou mléka

Postup:

  1. Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Žloutky rozmícháme se smetanou a vínem.
  3. Přidáme kvásek a mouky, osolíme a vyhněteme těsto, které necháme zakryté asi 30 minut odpočívat.
  4. Mezitím smícháme ořechy, sádlo a škvarky.
  5. Zapracujeme do těsta, znovu prohněteme a necháme odpočívat dalších 30 minut.
  6. Na pomoučené ploše těsto rozválíme na silnější plát.
  7. Vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Potřeme žloutkem rozkvedlaným s trochou mléka a sypeme posypem dle chuti.
  9. Necháme ještě asi 15 minut kynout a pečeme při 200 stupních dozlatova.

autor: Zuzana Plíšková