Plněné zapečené cukety

Zahrádkáři se letos radují z vydatné úrody cuket. Můžete u ní využít nejen plod, ale i květy.

Je to snadno vypěstovaná a zdravá zelenina, která je v jídelníčku využitelná na tisíc způsobů. My vám v Apetýtu jeden nabídneme, připravíme si Plněné zapečené cukety.

Budete potřebovat:

  • 4 středně velké cukety
  • 1 šálek vody na zalití
  • 1 větší cibuli
  • 6 lžic oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g měkkého salámu
  • špetku majoránky
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 vejce
  • 60 g strouhaného sýra
  • sůl

Postup:

  1. Z opláchnutých cuket odřízneme na obou stranách konce a podélně je překrojíme.
  2. Vložíme do zapékací mísy, zalijeme šálkem vody a přikryjeme.
  3. Asi 3 minuty dusíme, potom je necháme okapat a část dužiny ve středu vydlabeme lžičkou.
  4. Na míse rozehřejeme polovinu dávky oleje, na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu, osmahneme a vmícháme dužinu z cuket.
  5. Ochutíme rozetřeným česnekem, majoránkou, solí, kečupem.
  6. Vše promícháme a podusíme.
  7. Pak do zapékací mísy doplníme olej, rozložíme do ní půlky cuket, pokryjeme vrstvou směsi a zalijeme rozšlehanými vejci a strouhaným sýrem.
  8. Pokrm zapečeme dozlatova.
  9. Podáváme s bramborami nebo se zeleninovým salátem.

Související

  • Cuketová polévka

    Jak vaří kuchař? Na to se ptáme v pondělních apetýtových receptech brněnského kuchaře Jakuba Škaroupky. Své zkušenosti sbíral mimo jiné také v Anglii.

  • Cuketová pomazánka

    Dnes pro vás v Apetýtu máme recept na Cuketovou pomazánku.

  • Cuketa s mozzarellou

    Další díl z apetýtového seriálu Jak vaří manželé.