Plesné tašky z Hlohovce

Recept na plesné tašky od Anny Střelské z Hlohovce, zazněl ve čtvrtek 20. března.

Suroviny:
800 g oloupaných uvařených namletých brambor, 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1 polévková lžíce rozpuštěného sádla, 3 kávové lžičky soli

Postup:
Večer před přípravou, den předem, si nachystáme bramborové těsto. Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a druhý den je pomeleme na masovém mlýnku, abychom dostali kompaktní hmotu.

Zapracujeme 200 g hladké a 200 g polohrubé mouky, přidáme rozpuštěné sádlo, sůl, zpracujeme těsto a rozdělíme na 8 dílů.

Jednotlivé díly vyválíme na pomoučeném vále, rozválíme na výšku 2-3 milimetry a pak je klademe napříč. Pomastíme rozpuštěným sádlem a posypeme hrubou krupicí.

Smotáme a předěláme na dobře vymaštěný plech. Poté ještě jednou znovu pomastíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 220 stupňů - když vidíme, že jsou tašky zespodu zlaté, otočíme a znovu pečeme až do zezlátnutí.

Podávají se studené i teplé. V Hlohovci se k nim podává fazolová polévka se širokými nudlemi.

autor: Alena Šedivá