Plesné tašky z Hlohovce
Recept na plesné tašky od Anny Střelské z Hlohovce, zazněl ve čtvrtek 20. března.
Suroviny:
800 g oloupaných uvařených namletých brambor, 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1 polévková lžíce rozpuštěného sádla, 3 kávové lžičky soli
Postup:
Večer před přípravou, den předem, si nachystáme bramborové těsto. Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a druhý den je pomeleme na masovém mlýnku, abychom dostali kompaktní hmotu.
Zapracujeme 200 g hladké a 200 g polohrubé mouky, přidáme rozpuštěné sádlo, sůl, zpracujeme těsto a rozdělíme na 8 dílů.
Jednotlivé díly vyválíme na pomoučeném vále, rozválíme na výšku 2-3 milimetry a pak je klademe napříč. Pomastíme rozpuštěným sádlem a posypeme hrubou krupicí.
Smotáme a předěláme na dobře vymaštěný plech. Poté ještě jednou znovu pomastíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 220 stupňů - když vidíme, že jsou tašky zespodu zlaté, otočíme a znovu pečeme až do zezlátnutí.
Podávají se studené i teplé. V Hlohovci se k nim podává fazolová polévka se širokými nudlemi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?