Pečené švestkové knedlíky

Švestky, trnky, kadlátka – také z nich rádi v létě pečete a vaříte? Kulinářské okénko dnes otevřeme receptem na jídlo, které snad v sezóně nevynechá žádná domácnost.

Budete potřebovat:

  • 1 kg moučných brambor
  • 250 g mouky
  • 2 vejce
  • 30 g másla
  • 500 g švestek
  • špetka soli
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce cukru

 

Postup:

  1. Brambory dopředu uvaříme,  vychladlé oloupeme a najemno nastrouháme.
  2. Smícháme se špetkou soli, vejci, změklým máslem a moukou.
  3. Do těsta balíme menší švestky a knedlíky poté klademe do pekáčku důkladně vymazaného máslem.
  4. Pečeme při 170 stupních asi 35 minut, dokud knedlíky nezačnou zlátnout.
  5. Poté zalijeme šlehačkou smíchanou s cukrem a pečeme dalších 10-15 minut.
  6. Servírujeme teplé s ochucenou zakysanou smetanou.

autor: Zuzana Plíšková