Pečené kuře na česneku a cibuli

Závěr dubna patří v lidovém pojetí především zvyku pálení čarodějnic. Původně stará keltská tradice byla oslavou přírody a svátkem plodnosti. Později byla obohacena o oslavu jara a pálení ohňů.

Budete potřebovat:

  • 1 celé kuře
  • 2 dcl kuřecího vývaru
  • 1 lžička másla
  • 3 cibule
  • 3 paličky česneku
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Kuře osolíme a svážeme, aby se nevysušovalo.
  2. Nakrájíme cibuli na osminky a česnek na plátky.
  3. Pekáč dáme nejprve na sporák.
  4. Rozpálíme na něm dvě lžíce oleje a kuře rychle orestujeme.
  5. Při restování přidáme cibuli a nakonec také česnek (dáváme jej nakonec, aby nezhořkl).
  6. Podlijeme kuřecím vývarem.
  7. Pekáč zakryjeme a pečeme v troubě na 250°C.
  8. Pečeme asi 45 minut zakryté a pak ještě asi 20 minut odkryté.
  9. V průběhu pečení poléváme výpekem.
  10. Na závěr po upečení dochutíme solí, pepřem a lžičkou másla.