Ovocné knedlíky bez vážení
Nemáte na chatě po ruce kuchyňskou váhu? Na tyhle knedlíky ji nepotřebujete!
Budete potřebovat:
2 vejce
2 hrnky mléka
2 špetky soli
6 hrnků polohrubé mouky
2 lžičky cukru
1 kostka droždí
na náplň ovoce dle chuti
máslo
tvaroh nebo zakysaná smetana
cukr
Postup:
1. Do mísy nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek.
2. Do něj nalijte trochu vlažného mléka a rozdrobíme kvasnice.
3. Přidáme trochu polohrubé mouky, posypeme cukrem, přikryjeme utěrkou a necháme kvásek nakynout.
4. Potom přidáme sůl, vejce, zbylé mléko a vypracujeme vláčné nelepivé těsto.
5. Necháme ho v teple znovu vykynout.
6. Z těsta tvoříme knedlíky, které plníte buď ovocem, nebo je vaříme nenaplněné a na talíři je zdobíme povidly nebo zavařeninou.
7. Ovocné knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 5 minut (záleží na velikosti), obrátíme je a vaříme odkryté ještě 3 minuty.
8. Po vyjmutí z horké vody knedlíky propíchneme, aby z nich vyšla pára.
9. Při podávání knedlíky můžeme sypat tvarohem, cukrem, skořicí či polévat máslem, smetanou nebo zakysanou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.