Gyros z tempehu

V pátečních apetýtových receptech pro vás máme opět jeden vegetariánský tip. Potřebovat budete tempeh, tedy produkt ze sojových bobů, který chutná jako maso.

Co na gyros z tempehu potřebujete?

  • 1 balíček tempehu (200g)
  • 1 menší cuketu
  • 1 větší cibuli
  • koření na gyros
  • sojovou omáčku
  • citronovou šťávu

Postup:

  1. Rozpálíme hlubší pánev.
  2. Na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli.
  3. Po jejím změknutí přidáme na malé kostky nakrájený tempeh.
  4. Chvíli ho restujeme, než se vytvoří kůrčička.
  5. Poté přidáme na kousky nakrájenou cuketu a mírně osolíme.
  6. Jakmile cuketa změkne, vlijeme lžíci sojové omáčky, která se vsákne do tempehu.
  7. Nakonec ochutíme kořením na gyros a pokapeme citronovou šťávou.
  8. Podáváme s pečivem, v tortille nebo s bramborami.

Související

  • Špenátové rizoto

    Což takhle dát si špenát? Vzhledem k tomu, že jsme v Apetýtu, není to pozvánka ke sledování filmové komedie z roku 1977, ale k jídlu.

  • Květáková polévka s kešu oříšky

    Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.

  • Kapustové karbanátky se sýrem

    V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.