Chléb a chorizem a rozmarýnem

Dnes se za dobrým jídlem vydáme do Mikulova. Ke gastronomii přivedla paní Jitku Vrbkovou z KUK bistra doslova vášeň, spoustu let vařila pro rodinu, kamarády, na večírky nebo vernisáže.

Ve své kuchyni začala učit vařit i kamarádky své dcery a ke splnění vlastního snu o bistru to byl potom už jen krůček. O vaření vydává i vlastní knížky. A k jejím oblíbeným receptům patří chléb a chorizem a rozmarýnem.

Ingredience
  • 1 kg hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 700 ml vlažné vody
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru
  • sůl
  • chorizo nakrájené na kostičky
  • nadrobno nasekaná snítka čerstvého rozmarýnu

Postup:

  1. Nejdříve si vyrobíme domácí kvásek.
  2. V 700 ml vlažné vody rozmícháme lžíci cukru a přidáme do ní rozdrobené droždí.
  3. Chvíli počkáme, než kvásek vzejde, což znamená, že droždí vystoupá na povrch hladiny a vytvoří bubliny.
  4. Mezitím se pustíme do výroby těsta.
  5. Do větší mísy vysypeme mouku, sůl, nakrájené chorizo a rozmarýn.
  6. Tuto směs zalijeme připraveným kváskem a vše vařečkou smícháme.
  7. Mísíme a hněteme do té doby, než se všechny ingredience spojí dohladka.
  8. Na teplém místě necháme těsto v míse pod utěrkou odpočinout a kynout asi půl hodiny.
  9. Po nakynutí směs vyklopíme na moukou poprášený vál a rozválíme ji válečkem na takovou velikost, aby se nám rozměrem vešla na pečící plech.
  10. Těsto na plech vyložený pečícím papírem přeneseme.
  11. Nožem do těsta uděláme pravidelné zářezy, díky kterým získáme křupavější kůrku.
  12. V rozpálené troubě pečeme na 210 stupňů cca 45 minut.
  13. Hotový chléb poznáme tak, že má zlatavou kůrčičku a po poklepání na jeho spodní stranu se ozve dutý zvuk.

Další inspiraci na gastrovýlety po jižní Moravě na webu gourmetjiznimorava.cz

Související

  • Konfitovaná kachna s višňovou omáčkou a šouletem

    Za receptem se vydáme do Nového Šaldorfu, za dvěma kamarády, kteří se mohou pyšnit titulem Vítěz kategorie Vinařství v projektu Gourmet Jižní Morava 2019.

  • Filet z kapra pečený na másle

    Gotická věž jako místo koštování vína? Ve Znojmě naprosto normální věc. Degustovat lze v přízemí, ale vyšlápnete si i nahoru. Ochutnávka s parádním výhledem vás nadchne!

  • Šalotky ve sladkokyselém nálevu

    Všichni gurmáni teď nastraží uši! Projekt Gourmet – Jižní Morava hledá nejzajímavější místa, kde se dobré jídlo potkává s tradicemi, historií nebo jedinečností místa.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.