Filet z kapra pečený na másle

Gotická věž jako místo koštování vína? Ve Znojmě naprosto normální věc. Degustovat lze v přízemí, ale vyšlápnete si i nahoru. Ochutnávka na ochozu věže s parádním výhledem na nejstarší části města vás nadchne.

Ze znojemské Vlkovy věže pro vás máme i recept. K vínu zde doporučují párovat potraviny s původem z jejich regionu – a tím je právě pohořelický kapr.

Připravte si:

  • 1 cibuli
  • 1 lžíci směsi koření na ryby
  • 1 balíček mletého černého pepře
  • 100 g másla
  • 2 kg pohořelického kapra
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 1 šálek vody
  • 1 balíček celého kmínu

Postup:

  1. Kapra očistíme, nařežeme na podkovy a vložíme do pekáče předem vymazaného máslem.
  2. Kapra lehce posypeme celým kmínem, opepříme, osolíme a zaprášíme sladkou paprikou.
  3. Přidáme zbytek na plátky nakrájeného másla. Možno dochutit kořením na ryby.
  4. Nakrájíme cibuli na kolečka a naklademe na rybu.
  5. Česnek rozmáčkneme, nasekáme nadrobno a přidáme do pekáče.
  6. Kapra lehce podlijeme vodou a dáme do trouby. Pečeme asi 20-30 minut při teplotě 150 °C.

Kapra upečeného na másle servírujeme jako hlavní chod. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb nebo brambory. Inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz

Související

  • Šalotky ve sladkokyselém nálevu

    Všichni gurmáni teď nastraží uši! Projekt Gourmet – Jižní Morava hledá nejzajímavější místa, kde se dobré jídlo potkává s tradicemi, historií nebo jedinečností místa.