Plněné zapečené cukety
Zahrádkáři se letos radují z vydatné úrody cuket. Můžete u ní využít nejen plod, ale i květy.
Je to snadno vypěstovaná a zdravá zelenina, která je v jídelníčku využitelná na tisíc způsobů. My vám v Apetýtu jeden nabídneme, připravíme si Plněné zapečené cukety.
Budete potřebovat:
- 4 středně velké cukety
- 1 šálek vody na zalití
- 1 větší cibuli
- 6 lžic oleje
- 1 stroužek česneku
- 200 g měkkého salámu
- špetku majoránky
- 2 lžíce kečupu
- 2 vejce
- 60 g strouhaného sýra
- sůl
Postup:
- Z opláchnutých cuket odřízneme na obou stranách konce a podélně je překrojíme.
- Vložíme do zapékací mísy, zalijeme šálkem vody a přikryjeme.
- Asi 3 minuty dusíme, potom je necháme okapat a část dužiny ve středu vydlabeme lžičkou.
- Na míse rozehřejeme polovinu dávky oleje, na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu, osmahneme a vmícháme dužinu z cuket.
- Ochutíme rozetřeným česnekem, majoránkou, solí, kečupem.
- Vše promícháme a podusíme.
- Pak do zapékací mísy doplníme olej, rozložíme do ní půlky cuket, pokryjeme vrstvou směsi a zalijeme rozšlehanými vejci a strouhaným sýrem.
- Pokrm zapečeme dozlatova.
- Podáváme s bramborami nebo se zeleninovým salátem.
Související
-
Cuketová polévka
Jak vaří kuchař? Na to se ptáme v pondělních apetýtových receptech brněnského kuchaře Jakuba Škaroupky. Své zkušenosti sbíral mimo jiné také v Anglii.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.