Západoafrická batátová polévka s arašídy

 S pátečními apetýtovými recepty míříme do světa polévek podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Západoafrickou batátovou polévku s arašídy. 

Budete potřebovat:

  • 1-2 batáty
  • 1 velkou cibuli
  • kousek zázvoru, nakrájený na drobno
  • ½ lžičku cayenského pepře
  • 2 polévkové lžíce arašídového másla
  • 1 malý šálek arašídů (lepší čerstvých, ale můžou být i pražené)
  • šťávu z 1 citronu
  • sůl
  • arašídový olej

Postup:

  1. Rozpálíme v hrnci arašídový olej a pozvolna na něm osmažíme cibuli a zázvor.
  2. Přidáme arašídové máslo, cayenský pepř a šálek vody a necháme na malém ohni směs dusit 10 minut.
  3. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli.
  4. Chvilku všechno mícháme a opékáme a poté přidáme ½ l vody.
  5. Osolíme a dusíme pod pokličkou přibližně 20 minut, dokud batáty nejsou úplně měkké.
  6. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zředíme na potřebnou konzistenci, dochutíme solí a citronovou šťávou a už nevaříme.
  7. Na pánvi na sucho opražíme arašídy a v moždíři je nahrubo nadrtíme.
  8. Polévku podáváme posypanou drcenými arašídy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.