Krémová květáková polévka

Jsou tu další historické recepty z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935. Ani tentokrát vás neochudíme o jednu dobovou radu ke stolování, konkrétně k čaji o páté.

V kuchařce se píše: „Čaj se pije obyčejně vestoje, ale aby se vyhovělo těm, kteří rádi sedí, připraví se pro ně několik menších stolků a na nich květiny. Hostitel vítá hosty a hostitelka každého mile vítá a obsluhuje.”

Tolik historická rada a teď už historický recept. Dnes pro vás máme recept na krémovou květákovou polévku.

Budete potřebovat:

  • kousek cibule
  • celer
  • mrkev
  • petržel
  • rajče
  • 6 dkg másla
  • 6 dkg mouky
  • 1 květák
  • 1 dkg nastrouhaného parmezánu
  • zelenou petrželku
  • 125 ml smetany
  • 1 žloutek

Postup:

  1. Cibuli, celer, mrkev, petržel a rajče nakrájíme na větší kousky a osmahneme na másle, osolíme a zalijeme vodou a povaříme.
  2. Z mouky a másla uděláme světlou jíšku a zalijeme ji vývarem ze zeleniny.
  3. Povaříme a přecedíme.
  4. Do této polévky pak přidáme doměkka uvařený a prolisovaný květák, nastrouhaný parmezán a trochu zelené petrželky.
  5. Na závěr přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutek.
  6. Do polévky můžeme při servírování také přidat osmahnutý hrášek.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.