Chábovica

Ve čtvrtečních apetýtových receptech otevíráme Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku. Ovšem otevřít bychom dnes mohli pomyslně i jinou knihu.

A to Broučky Jana Karafiáta. I v ní totiž maminka broučkům vařila zelnou polévku, kterou vybíráme. Konkrétně pro vás máme recept na takzvanou Chábovicu z Vlčnova.

Budete potřebovat:

  • 1 menší hlávka mladého zelí
  • nebo zelné listy
  • 2-3 nové brambory
  • 1 mrkev 
  • 1 menší cibule
  • 100 g másla
  • 1 rajče 
  • cibulová a petrželová nať
  • sůl

Postup:

  1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit spolu s na nudličky nakrájenými zelnými listy, svazky cibulové a petrželové nati a napůl nakrájeným rajčetem do osolené vody.
  2. V kastrůlku rozehřejeme máslo, na kterém orestujeme nastrouhanou mrkev.
  3. Až mrkev pustí barvu a začne měknout, teprve tehdy přidáme cibulku.
  4. Nikdy ne naopak, cibulku bychom připálili a mrkev by nezměkla.
  5. Cibulku necháme zesklovatět a vše vlejeme do polévky.
  6. Krátce povaříme, vytáhneme svazky natí, podle chuti dosolíme a podáváme.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.