Chábovica
Ve čtvrtečních apetýtových receptech otevíráme Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku. Ovšem otevřít bychom dnes mohli pomyslně i jinou knihu.
A to Broučky Jana Karafiáta. I v ní totiž maminka broučkům vařila zelnou polévku, kterou vybíráme. Konkrétně pro vás máme recept na takzvanou Chábovicu z Vlčnova.
Budete potřebovat:
- 1 menší hlávka mladého zelí
- nebo zelné listy
- 2-3 nové brambory
- 1 mrkev
- 1 menší cibule
- 100 g másla
- 1 rajče
- cibulová a petrželová nať
- sůl
Postup:
- Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit spolu s na nudličky nakrájenými zelnými listy, svazky cibulové a petrželové nati a napůl nakrájeným rajčetem do osolené vody.
- V kastrůlku rozehřejeme máslo, na kterém orestujeme nastrouhanou mrkev.
- Až mrkev pustí barvu a začne měknout, teprve tehdy přidáme cibulku.
- Nikdy ne naopak, cibulku bychom připálili a mrkev by nezměkla.
- Cibulku necháme zesklovatět a vše vlejeme do polévky.
- Krátce povaříme, vytáhneme svazky natí, podle chuti dosolíme a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.