Falafel
Máme tu páteční apetýtové recepty, to znamená, že se opět vydáváme po stopách Šéfkuchaře na cestách.
Na falafel podle Milana Václavíka potřebujeme:
- 200 g cizrny
- 20 g petrželky hladkolisté
- 3 stroužky česneku
- 1 ks paprika zelená čerstvá
- 1 ks cibule
- špetka soli
- 25 g jedlé sody
- falafelové koření - podle chuti
- špetka mletého římského kmínu
- rostlinný olej na smažení
Postup:
- Cizrnu přes noc namočíme do vody.
- Druhý den vodu zcedíme a cizrnu pomeleme mlýnkem.
- Do mixéru dáme cizrnu, nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a vše rozmixujeme.
- Přimeleme očištěnou cibuli, opláchnutou petrželovou nať, od semínek zbavenou zelenou papriku a česnek.
- Namletou směs promícháme a přidáme koření, sůl a jedlou sodu.
- Ta nám zajistí, že se při smažení falafel hezky nafoukne.
- Takto připravenou směs vytvarujeme tvarovátkem na falafel, nebo můžeme pomocí rukou vytvořit malé kuličky a smažíme ve větší vrstvě oleje do zlatova.
Související
-
Hommos podle kuchaře Milana Václavíka
Švábi, kobylky anebo štíři – i na tom si mnohdy pochutnával kuchař Milan Václavík a návštěvníci jeho gurmánských Hmyzích večerů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.