Velikonoční vaječný likér

Máme Velikonoční nebo někdy i Červené pondělí. A dnešek patří zejména lidovým tradicím. Koledování, pomlázkám či mrskutu. Žena nebo dívka má být dnes pošlehána čerstvými pruty, aby byla svěží a zdravá.

Pohoštění velikonočních koledníků bývá různé. Jednu z možností nabízíme také v dnešních svátečních apetýtových receptech.

Na Vaječný koňak podle Jana Rimplera potřebujete:

  • ½ l smetany
  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml rumu

Postup:

  1. Smetanu, cukr a rozříznutý vanilkový lusk přivedeme k varu a odstavíme.
  2. Žloutky ohřejeme ve vodní lázni a smícháme se smetanou, přidáme rum, necháme vychladit a přecedíme do sklenic.
zdroj: Jan Rimpler

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.