Sýrové pečivo kynuté přes noc

Rohlíky patřily mezi pečivo, kterými lidé obdarovávali koledníky. I na Dušičky se v některých oblastech, třeba jižních Čechách, na koledu chodilo. Dostávali je ale třeba i chudí lidé a pocestní. Ve Švábsku se připravovaly ze špaldové mouky a vypadaly spíše jako bagety. A nerozdávaly se koledníkům, nýbrž byly spolu s vínem připraveny právě pro dušičky, které se v tyto dny vracely.

Budete potřebovat:

  • 500 g pšeničné chlebové mouky
  • 350 g vody
  • 3 lžičky soli
  • 5 g medu
  • 5 g oleje nebo sádla
  • 5 g droždí
  • strouhaný sýr

Postup:

  1. Med rozmícháme ve vlažné vodě spolu s droždím.
  2. Smícháme s moukou a solí a v robotu uhněteme těsto.
  3. Zakryté necháme krátce odpočívat, přidáme olej nebo rozpuštěný tuk a znovu prohněteme.
  4. Zakryjeme a necháme alespoň 12 hodin kynout v lednici (ne však více než 24 hodin).
  5. Asi hodinu před zpracováním těsto vyndáme z lednice.
  6. Vyklopíme na pomoučenou plochu (znovu už nehněteme), upravíme přiblížně do tvaru obdélníku a připravíme si dvě špachtle.
  7. Namočíme je do studené vody a s jejich pomocí těsto rozdělíme na pruhy a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Posypeme strouhaným sýrem a postříkáme trochou vody. Dáme do trouby vyhřáté na 230 stupňů na 10 minut.
  9. Poté stáhneme na 190 stupňů a ještě zhruba 7 minut dopékáme.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.