Zmrzlinové šátečky

Zmrzlina jako ingredience do těsta na šátečky? Ač to zní nezvykle, funguje to.

Budete potřebovat:

500 ml změklé vanilkové zmrzliny
350 g změklého másla
500 g hladké mouky
2 lžíce cukru
meruňková a rybízová marmeláda

Postup:

1. V robotu důkladně vyšleháme máslo se zmrzlinou (drobné hrudky nejsou na závadu).

2. Přidám mouku a cukr a vypracujeme těsto.

3. Rozdělíme ho na dvě části a necháme asi 2-3 hodiny v lednici (tak dlouho, aby se nám s ním dobře pracovalo).

4. Poté těsto na pomoučené ploše rozválíme a rádýlkem rozřežeme na čtverečky.

5. Doprostřed každého z nich klademe lžičkou marmeládu a poté spojíme dva protilehlé konce těsta, aby vznikl šáteček.

6. Pečeme asi 12 minut při 175 stupních.

7. Po upečení můžeme pocukrovat.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.