Zmrzlinové šátečky
Zmrzlina jako ingredience do těsta na šátečky? Ač to zní nezvykle, funguje to.
Budete potřebovat:
500 ml změklé vanilkové zmrzliny
350 g změklého másla
500 g hladké mouky
2 lžíce cukru
meruňková a rybízová marmeláda
Postup:
1. V robotu důkladně vyšleháme máslo se zmrzlinou (drobné hrudky nejsou na závadu).
2. Přidám mouku a cukr a vypracujeme těsto.
3. Rozdělíme ho na dvě části a necháme asi 2-3 hodiny v lednici (tak dlouho, aby se nám s ním dobře pracovalo).
4. Poté těsto na pomoučené ploše rozválíme a rádýlkem rozřežeme na čtverečky.
5. Doprostřed každého z nich klademe lžičkou marmeládu a poté spojíme dva protilehlé konce těsta, aby vznikl šáteček.
6. Pečeme asi 12 minut při 175 stupních.
7. Po upečení můžeme pocukrovat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.