Těsto na koláče a táče

Marcela Nováková poslala z Valašska recept na základní těsto na koláče a táče, podle kterého peče s úspěchem už léta. Rostlinný tuk nebo máslo v něm nenajdete - jen sádlo.

Budete potřebovat:

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
2 lžíce cukru
2 lžíce sádla
2 žloutky
250 ml mléka
1 kostka kvasnic
1 lžička soli

Postup:

1. Kvasnice rozdrobíme, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem.

2. Necháme vzejít kvásek. Žloutky a sádlo utřeme, přidáme mouku, sůl a kvásek a důkladně vypracujeme těsto.

3. Zakryjeme a necháme na teplém místě kynout.

4. Poté z něj připravujeme kynuté koláče s náplní dle vlastní chuti a pečeme v dobře vyhřáté troubě.

5. Doba pečení závisí na troubě i velikosti koláčů, bývá to ale kolem 180 stupňů zhruba 15-20 minut.

autor: Zuzana Plíšková