Výborný bílkový chlebíček
Při vánočním pečení, nebo například přípravě domácího vaječného koňaku, se může snadno stát, že zbudou vaječné bílky. Jitka Bílená z Brna z nich připravuje tento chlebíček.
Budete potřebovat:
6 bílků
120 g pískového cukru
100 g hrubé mouky
2-3 lžíce oleje
kandované ovoce
30 g strouhaných ořechů
čokoláda na polití
Postup:
1. Bílky vyšleháme do pevného sněhu a přidáme ¾ cukru.
2. Znovu prošleháme a postupně přidáváme olej a mouku.
3. Lehce promícháme a přidáme nadrobno nakrájené kandované ovoce promíchané se zbylým cukrem.
4. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček (nebo srnčí hřbet).
5. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 35 minut.
6. Po vychladnutí polijeme čokoládou a posypeme oříšky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.