Moravský vrabec s knedlíkem a se zelím
Jedno z nejklasičtějších jídel napříč regiony, i když název ho zařazuje přímo na Moravu. Vepřové kousky často kromě knedlíků a zelí doprovází například špenát. Tento konkrétní recept je od Aleny Vojáčkové.
Budete potřebovat:
maso:
500 g vepřové plece
2 cibule
4 stroužky česneku
kmín
hladká mouka
200 ml vody
sůl
knedlíky:
800 g očištěných brambor
250 g polohrubé mouky
4 lžíce škrobové moučky
1 vejce
sůl
sádlo
zelí:
400 g hlávkového zelí
1 cibule
česnek
cukr
ocet
sádlo
sůl
Postup:
1. Vepřové maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem.
2. Osolíme, okmínujeme, promícháme, vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů, podlijeme a zakryté pečeme doměkka (asi 45 minut).
3. Když je maso hotové, vyjmeme jej, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a provaříme.
4. Pak vložíme maso zpět a necháme prohřát.
5. Na bramborové knedlíky nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme mouku, škrobovou moučku, vejce a osolíme.
6. Hmotu tvarujeme do větší šišky, kterou vaříme v osolené vodě a se dvěma lžícemi škrobu (aby se nerozvařila) asi 10 minut.
7. Hotovou šišku rozkrájíme na plátky.
8. Na pánvi opečeme na sádle cibulku dozlatova, přidáme nakrájené zelí a česnek, podusíme a dochutíme solí, octem a cukrem.
9. Maso servírujeme s knedlíky, výpekem, zelím a osmaženou cibulkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.