Bezinkový likér
Výborný likér z plodů černého bezu připravuje Zdeněk Klobouk z Klopotovic. Místo rumu lze použít třeba režnou, pan Zdeněk má ale vyzkoušeno, že „děvčatům“ likér nejlépe chutná s rumem.
Budete potřebovat:
2 l plodů černého bezu
1 kg cukru
5 lžic předem uvařené silné kávy
500 ml rumu
Postup:
1. K bezu přilijeme 1 litr vody a vaříme zhruba 1,5 hodiny.
2. Přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr a ještě krátce (zhruba 5 minut) povaříme.
3. Necháme vychladnout, přidáme silnou uvařenou kávu, zakryjeme a necháme stát do rána.
4. Poté přilijeme rum a plníme do lahví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.