Domácí chléb
Výborný domácí chleba od Evy Špačkové z Prostějova. Chléb jde z nádoby krásně vyklopit, ale je potřeba ji 30 minut nahřívat, než do ní těsto vložíme.
Budete potřebovat:
1 hrnek (250 ml) žitné mouky
3 hrnky hladké pšeničné mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
½ lžičky sušeného droždí
2 hrnky studené vody
1 lžička octu
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
Postup:
1. Obě mouky, kmín, sůl a droždí promícháme.
2. Přidáme ocet a vodu, promícháme a vzniklé řidší těsto posypeme moukou.
3. Necháme zakryté při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin (přes noc).
4. Poté těsto prohněteme vařečkou, znovu posypeme moukou a necháme odpočinout dalších 30 minut.
5. Zatím rozpálíme troubu na 230 stupňů.
6. Vložíme do ní prázdnou ohnivzdornou nádobu (pekáč, varné sklo,..) o objemu asi 3 litry a necháme v troubě asi 30 minut.
7. Do horké nádoby vyklopíme pomocí stěrky těsto a posypeme kmínem.
8. Přikryjeme poklicí a pečeme při 230 stupních asi 30 minut.
9. Poté poklici sundáme a dopékáme při 220 stupních dalších zhruba 20 minut.
10. Necháme vychladnout na mřížce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.