Nejlepší těstovinová bašta

Pokud byste hledali typické jídlo slaměného vdovce, nejspíš to bude něco podobného dnešnímu receptu Josefa Veselého. Krom jednoduchosti oplývá jako obvykle i sýrem - tentokrát v podobě nivy.

Recept na tuto pochoutku, jejímž vynálezcem je Josef Veselý osobně, je tak prostý, že jej vlastně není možné přetavit do podoby klasického receptu, jak jej z našich stránek znáte. O to vtipnější je ale popis přípravy tohoto pokrmu, jak nám jej poskytl sám kolega Veselý. O ten vás připravit nemůžeme. Jen bychom k názvu připojili doušku „Nejlepší těstovinová bašta neboli oběd opuštěného kuchaře“.

Na tento recept mám vyhrazená autorská práva, ale nezištně jsem jej poskytl své rodině, svým přátelům, ba i kolegům, přičemž k těm posledním (nikoli významem) lze počítat i ředitele ČRo Brno.Ve chvílích fyzické opuštěnosti, když jsem skládal kdysi jakési zkoušky a moje paní s dcerkou mi vyklidily pole, jsem otevřel ledničku a špajzku, a z toho, co jsem v obém tam nalezl, jsem začal tvořit.

Uvařil jsem si těstoviny (začal jsem s makarony, které patří k mým favoritům, ale kromě vlasových nudlí lze užít i jiných druhů, vynikající jsou třeba špecle).

Jakmile jsou „al dente," pokapal jsem je máslem, a pak už moje oko padlo na jedinou zbylou potravinu v chladničce, a to byla niva. Tou jsem byl, přiznám se, obdarován v jedné z jeskyní Moravského krasu, v níž dozrála. (Tím pádem byly náklady na přípravu pokrmu radikálně sníženy.)

Sýr jsem nastrouhal a jemně vmíchal do těstovin. Prakticky nic dalšího už není nutno přidávat; nicméně pro pár fajnšmekrů, jež nebudu jmenovat, lze dotyčnou dobrotu ještě zalít smetanovým jogurtem. Výsledek je famózní, příprava zabere sotva pár minut.

autor: Josef Veselý

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.