Zelí kvašené ve sklenicích
Ludmila Housovská z Brna připravuje tohle zelí už řadu let. Pokud doma nemáte kameninovou nádobu na kvašení zelí, můžete si tuhle zdravou dobrotu připravit rovnou ve sklenicích.
Budete potřebovat:
1 kg zelí
20 g soli
dle potřeby kmín
Postup:
1. Zelí nakrouháme, posolíme, přidáme kmín, promícháme a necháme zavadnout. (Asi půl dne, nebo přes noc).
2. Až zelí pustí šťávu, natlačíme ho do zavařovacích sklenic tak, že necháme pod hrdlem láhve asi 1,5 cm prostor volný a zalijeme obsah šťávou ze zelí.
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
3. Hrdlo očistíme, pevně zavíčkujeme a láhve naskládáme do pekáče jednu vedle druhé.
4. Zelí začne kvasit, voda se tlačí z láhví ven, víčka se vyboulí.
5. Sklenice čas od času omyjeme, vykvašenou šťávu vylijeme a pokračujeme takto asi 14 dní až do ukončení kvasného procesu.
6. Víčka by se měla zatáhnout zpět.
7. Takto natlačené zelí necháme zrát v teplé místnosti, nebo poblíž topení, ať proces kvašení probíhá pokud možno co nejrychleji.
8. Vykvašené zelí poté uložíme do spíže a dle potřeby používáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.