Smetanové „špagety“ z dýně
Jestli si potrpíte na dýně, určitě vyzkoušejte tento recept. Potřebovat budete dýni špagetovou - žádné těstoviny. Doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková.
Budete potřebovat:
1 špagetová dýně
1 kelímek smetany ke šlehání
1 žloutek
cca 1/2 vaničky cherry rajčat
žampiony
cibule
1 stroužek česneku
nasekaná petrželka
strouhaný sýr
sůl, pepř
Postup:
1. Špagetovou dýni podélně rozpůlíme, vybereme semínka (to můžeme udělat i po upečení), potřeme olejem, osolíme a na plech vyložený pečicím papírem položíme řezem dolů.
2. Pečeme asi 50 minut při 190 stupních (doměkka).
3. Mezitím si připravíme omáčku: na oleji opečeme nadrobno nasekanou cibulku, přidáme pokrájené žampiony a rajčata, ochutíme a krátce podusíme.
4. Zalijeme smetanou, přidáme prolisovaný česnek a jakmile přivedeme k varu, stáhneme z plotny.
5. Rychle vmícháme žloutek.
6. Dužinu upečené dýně vyškrábeme vidličkou, ale necháme ve slupce.
7. Zalijeme omáčkou a promícháme ve slupce s dužinou.
8. Přidáme nasekanou petrželku, posypeme sýrem a dáme ještě na 10-15 minut do trouby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.