Křehotiny
Není vám název tohoto receptu povědomý? Jde o jiný název pro oblíbené boží milosti. A podle Věry Hasmanové z Hlubokých Mašůvek se této pochoutky nemusí obávat ani ti, kdo hlídají kalorie. Má totiž minimum tuku a cukru.
Budete potřebovat:
250 g hladké mouky
špetka soli
35 g másla
35 g moučkového cukru
1 lžíce rumu
2 žloutky
2 lžíce šlehačky
3 lžíce bílého vína
vanilkový cukr
Postup:
1. V mouce rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, rum, smetanu, sůl, víno a vypracujeme pěstmi vláčné těsto.
2. Necháme 30 minut odležet. na pomoučeném válu těsto natenko rozválíme a rádýlkem vykrajujeme různé tvary (kosočtverce, proužky, čtverce), které uprostřed dvakrát nařízneme.
3. Smažíme v rozpáleném tuku dozlatova.
4. Pokládáme na papírové utěrky a poté ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru smíchaném s moučkovým.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.