Nevařená jahodová šťáva
Proč volit tento zdlouhavý postup pro přípravu šťávy?Protože vařením zlikvidujete velkou část vitamínů v ovoci. Zato tato nevařená šťáva je výborným zdrojem vitamínu C, kterým jahody oplývají.
Budete potřebovat:
2 kg jahod
2 l převařené vychladlé vody
1 malá lžička kyseliny citrónové
šťáva ze 2 pomerančů a 3 citronů
jemný krystalový cukr
Postup:
1. Jahody rozmačkáme, přidáme šťávu z pomerančů a citronů, promícháme se studenou převařenou vodou a kyselinou citrónovou.
2. Necháme přes noc odležet v chladnu nejlépe v kameninové nádobě.
3. Druhý den šťávu přecedíme přes plátno.
4. Podle toho, kolik váží šťáva, přidáme množství krystalového cukru.
5. Během následujících 24 hodin často mícháme, dohromady nejméně hodinu (například 4 x po 15 minutách).
6. Takto mícháme i třetí den.
7. Nalijeme do čistých sterilovaných lahví a zazátkujeme.
8. Uchováváme v temnu a chladnu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.