Nevařená jahodová šťáva

Proč volit tento zdlouhavý postup pro přípravu šťávy?Protože vařením zlikvidujete velkou část vitamínů v ovoci. Zato tato nevařená šťáva je výborným zdrojem vitamínu C, kterým jahody oplývají.

Budete potřebovat:

2 kg jahod
2 l převařené vychladlé vody
1 malá lžička kyseliny citrónové
šťáva ze 2 pomerančů a 3 citronů
jemný krystalový cukr

Postup:

1. Jahody rozmačkáme, přidáme šťávu z pomerančů a citronů, promícháme se studenou převařenou vodou a kyselinou citrónovou.

2. Necháme přes noc odležet v chladnu nejlépe v kameninové nádobě.

3. Druhý den šťávu přecedíme přes plátno.

4. Podle toho, kolik váží šťáva, přidáme množství krystalového cukru.

5. Během následujících 24 hodin často mícháme, dohromady nejméně hodinu (například 4 x po 15 minutách).

6. Takto mícháme i třetí den.

7. Nalijeme do čistých sterilovaných lahví a zazátkujeme.

8. Uchováváme v temnu a chladnu.

autor: Archiv Apetýtu