Vaječina dvakrát jinak
Marie Švigová z Lanžhota má tento recept ze sedlácké rodiny svého muže. Tohle jídlo nosívali nádeníkům na pole k obědu. Vaječina může být náhradou za maso k omáčce i ve smažené podobě s bramborem.
Budete potřebovat:
5 vajec
250 ml mléka
3 lžíce polohrubé mouky
na velkou špičku nože jedlé sody
sůl
Varianta s česnekovou omáčkou:
1. Vejce smícháme s mlékem, moukou, jedlou sodou a solí.
2. Nalijeme na silně vymaštěný pekáč.
3. Upečeme a rozkrájíme na čtverce.
4. Vaječinu můžeme podávat místo masa k česnekové omáčce.
5. Tu uvaříme tak, že z másla a jíšky připravíme světlou jíšku.
6. Zalijeme vodou, osolíme a povaříme.
7. Přidáme zátřepku z hladké mouky a vody a povaříme cca 10 minut do požadované hustoty.
8. Přidáme dle chuti česnek, okyselíme a dosolíme.
Varianta v trojobalu:
1. Vaječinu připravíme dle předpisu, ale nepřidáváme jedlou sodu.
2. Nalijeme na vymaštěný pekáč, ale tak, aby byla vrstva alespoň 0,5 cm silná.
3. Rozkrájíme, obalíme v trojobalu a usmažíme dozlatova.
4. Podáváme s bramborem nebo salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.