Lehký dezert z kuskusu
Na kuskusu je výborné, že jej připravíte bez vaření. Stačí trocha horké vody a můžete kouzlit. A naše redaktorka Zuzka Plíšková z něj umí vykouzlit dokonce tenhle výborný dezert, kde ale kuskus slouží jako hlavní ingredience do těsta. Troubu tedy přece jen zapnout musíte.
Budete potřebovat:
250 g kuskusu
skořice
cukr dle chuti
citrónová kůra a šťáva
200 g másla
1 vejce
špetka soli
300 g ricotty
200 g sýru cottage
Postup:
1. Kuskus nasypeme do mísy, přidáme trochu soli a zalijeme cca 600 ml vroucí vody.
2. Pod pokličkou necháme důkladně nabobtnat.
3. Vidličkou ho „načechráme" a necháme vychladnout.
4. Přidáme nakrájené máslo, vejce, skořici, osladíme a důkladně propracujeme.
5. Ricottu promícháme s cottage sýrem a přidáme citrónovou šťávu, kůru a cukr.
6. Zapékací mísu vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj polovinu těsta z kuskusu.
7. Potřeme krémem a zakryjeme druhou částí kuskusu.
8. Pečeme asi 15 minut při 200 stupních.
9. Moučník poté polijeme rozpuštěnou čokoládou, můžeme také posypat ořechy a strouhaným kokosem.
10. Podáváme teplé i studené.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.