Posilující polévka proti nachlazení i kocovině
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budeme potřebovat:
8 až 10 stroužků česneku
2 až 3 bobkové listy
3 větší větvičky tymiánu
5 lístků šalvěje
litr a půl kuřecího vývaru (napůl s vodou)
5 žloutků
5 lžic strouhaného parmazánu
petrželka a koriandr
sůl, pepř
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme máslo a krátce orestujeme nasekaný česnek.
2. Zalijeme vodou s vývarem, do kterého přidáme bylinky (ideálně svázané, nebo zavázané v plátýnku, aby se nám lépe lovily z polévky) a na mírném plameni vaříme asi 20 až 30 minut.
3. Odstraníme bylinky.
4. Žloutky rozkvedláme se strouhaným sýrem. Za stálého míchání nalijeme vaječnou směs do polévky.
5. Sundáme z plotny a ještě krátce mícháme. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.