Škvarkový závin z Modřic

Recept od naší posluchačky Věry Malíkové.

Budeme potřebovat:
250 g jemně nakrájených škvarků
350 g polohrubé mouky
60 g cukru
2 vejce
10 g kvasnic
lžička soli
citrónová kůra
2 kusy rozdrceného hřebíčku

Postup:
1. Všechny suroviny zpracujeme na vále a poté těsto se nechá odležet (nejlépe přes noc).

2. Vyválíme placku. Náplně mohou být: tvaroh, povidla, mák i ořechy nebo kysané zelí podušené na cibulce.

3. Zabalíme jako závin, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Závin je krásně křupavý.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.