Trdelníky z Rousínova

Recept od naší posluchačky Jolany Snášelové.

Budete potřebovat:
250 ml mléka
3 lžíce cukr moučka
42 g droždí
500 g polohrubé mouky
80 g tuku
2 ks vejce
na obalení skořicový cukr
na potření před pečením vejce nebo olej

Postup:
1. Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek.

2. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

3. Z těsta vyválíme tenkou placku, nařežeme na pásky a obtáčíme jimi kremrolové trubičky či zavařovací sklenice.

4. Trdelník pomažeme vejcem či olejem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 8 minut.

5. Po upečení sundáme z trubiček, obalíme ve skořicovém cukru a už si jen pochutnáváme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.