Voňavý štrúdl od Elišky Křížkové
Recept od naší posluchačky ze Starého Hrozenkova.
Budeme potřebovat:
1 Hera
1 šlehačka
přes půl kila hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
Připravíme náplň:
Strouhanku pokropíme rozpuštěným máslem a opražíme. 3 jablka, oloupané a bez jadřince, nastrouháme na plátky (jako okurky). Přidáme ořechy, hrozinky a nahrubo nastrouhanou čokoládu.
Začneme s přípravou:
1. Ze surovin vypracujeme těsto.
2. Těsto dobře zpracujeme rukama na vále.
3. Rozválíme na placku přibližně 1 cm tenkou a potřeme sádlem (pokojové teploty).
4. Smotáme jako závin a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu.
5. Potom vyválíme, posypeme strouhankou, jablky, cukrem a skořicí.
6. Po upečení ještě potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Tip: Z této dávky je až pět větších nohavic štrúdlu. Těsto se dá použít i na vdolečky, rohlíčky nebo slané tyčinky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.