Královský perník od Anežky Kalábkové

Recept od naší posluchačky z Čejkovic.

Těsto:
300 g tekutého medu, 300 g mletého cukru, 4 vajíčka, 750 g hladké mouky, jednu a půl lžičky jedlé sody, 1 vrchovatá polévková lžíce perníkové koření.

Postup:
Smícháme cukr, vejce, med a přidáváme mouku se sodou a koření. Na vále dohněteme ručně.

Dáme do mísy nebo hrnce a necháme v chadu odležet nejlépe 3 týdny. Rozválíme na 4 placky, které pečeme na obráceném vymazaném plechu. Před pečením propícháme vidličkou.

Pečeme 10 minut na 220 stupňů. Po upečení dáme na sebe a necháme do druhého dne odpočinout.

Čokoládová nádivka:
130 g mletého cukru, 2 lžíce kakaa, trochu mléka.
Vše povaříme, mícháme do vychladnutí a na závěr přidáme 250 g másla.

Ořechová nádivka:
130 g mletého cukru, 300 g mletých ořechů.
Vše povaříme, mícháme do vychladnutí a na závěr přidáme 2 lžíce másla.

Čokoládová poleva:
1/2 100% tuku, 100 g mletého cukru, 40 g kakaa.
Tuk rozpustíme ve vodní lázni a přidáme cukr a kakao.

Natíráme jednotlivé pláty - první čokoládovou nádivkou, druhý povidlím, třetí ořechovou nádivkou a na čtvrtý natřeme povidla a zalijeme čokoládovou polevou. Po uležení nakrájíme a pochutnáváme si.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.