Špenátová pohanka z Provodova
Recept na špenátovou pohanku od Jarmily Mališkové z Provodova, zazněl ve čtvrtek 17. dubna.
Suroviny:
150 g pohanky, 500 g špenátových listů (mraženého špenátu), 150 g zeleného hrášku (čerstvý, mražený, sterilovaný), 4 stroužky česneku, 1 cibule, trochu zeleninového vývaru, olej, černý pepř, sůl
Postup:
Pohanku propláchneme a zalijeme ji v hrnci studenou vodou - 2 prsty nad ní. Přivedeme k varu a vařit 5 minut. Poté 15 minut necháme změknout pod pokličkou.
Špenátové listy spaříme a nakrájíme najemno. Osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní špenát, podle potřeby podlijeme trochou vývaru a krátce povaříme.
Přidáme hrášek (pokud použijeme mražený nebo čerstvý, necháme přejít varem), vmícháme utřený česnek, sůl, pepř a nakonec pohanku.
Podáváme s vařeným vajíčkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.