Čočka na zázvoru
Recept nabídla posluchačům Apetýtu Věra Hotařová ve čtvrtek 2. ledna.
Suroviny
180 g čočky, 4 menší cibule, 3 cm kořene zázvoru, 6 stroužků česneku, 2 lžičky kari koření, sůl, olivový olej.
Příprava
Propláchnutou čočku dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechejte nabobtnat nejlépe přes noc. Čočku pak v této vodě uvařte téměř doměkka. Poté ji přeceďte a vodu dejte stranou, nevylévejte ji.
Cibuli nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte a společně orestujte na olivovém oleji.
Přilejte trochu vody, v níž se vařila čočka a promíchejte. Po chvíli přidejte uvařenou čočku a česnek nakrájený na malé kostičky. Vše za občasného míchání na mírném ohni krátce povařte. Dochuťte kari kořením a solí.
Pro zjemnění můžete do hotové čočky přimíchat kousek vychlazeného másla. Podáváme s vajíčkem nebo plátkem libového uzeného masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.