Francouzská bábovka se slaninou a ořechy
Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou ze středy 29. února.
Suroviny:
500 g bílé špaldové mouky, 1 lžička mořské soli, 40 g droždí, 1 lžíce cukru, 300 ml vlahého mléka, 150 g tekutého másla, 1 vejce, 100 g slaniny, 30 g vlašských ořechů
Postup:
Mouku smícháme se solí. Uprostřed vymáčkneme důlek a v něm rozmícháme rozdrobené droždí, cukr a 5 lžic mléka. Kvásek necháme 15 minut kynout.
Přidáme máslo a zbylé mléko, vmícháme vejce. Vypracujeme těsto, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Slaninu pokrájíme na kostičky, rozškvaříme dozlatova a necháme vychladnout. Ořechy posekáme nahrubo.
Těsto ještě jednou prohněteme a vmícháme do něj slaninu a ořechy. Těstem naplníme vymazanou bábovkovou formu. Necháme ještě jednou vykynout po okraj formy a pečeme asi 50 minut. Bábovku necháme 10 minut chladnout, poté ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku, aby zcela vychladla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.