Bezinkové recepty
Sirup z černého bezu a bezinková povidla z Apetýtu s Danou Lipovskou 11. srpna.
Sirup z černého bezu
Suroviny:
dobře vyzrálé bezinkové plody, cukr, kyselina citronová
Postup:
Dostatečné množství dobře vyzrálých bezinek otrháme pomocí vidličky, potom je opereme a dáme bez vody do velkého hrnce asi na 4 dny kvasit. Během kvašení bezinkami několikrát zamícháme. Bezinky pustí šťávu, přecedíme a zvážíme. Na 1 kg šťávy dáváme 1kg cukru a 1 lžičku kyseliny citronové. Vše pomalu společně zahříváme a pečlivě sbíráme pěnu, která se tvoří. Podmínkou je, aby se sirup úplně nevařil a cukr se pouze rozpustil. Horkou šťávu dáváme do vyvařených sklenic a ihned uzavíráme.
Bezinková povidla
Vyzrálé bezinky rozvaříme s trochou vody na kaši a prolisujeme. Na jeden kilogram šťávy přidáme půl kilogramu cukru a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Dáváme pozor, aby se povidla nepřipálila, jinak zhořknou. Horké plníme do skleniček a dobře uzavřeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.