Plněné koblihy
Netradiční recept na koblihy, které jsou výborné, nejsou mastné a velmi netradičně jsou plněné mákem. Recept poslala posluchačka ze Svatoslavi.
Budete potřebovat:
těsto:
250 ml mléka
50 g kvasnic
50 g másla
50 g cukru
menší kávová lžička soli
1 polévková lžíce rumu
4 žloutky
asi 500 g hladké výběrové mouky (nebo extra speciál)
náplň:
hustá marmeláda
mák
mléko
cukr
Postup:
1. Do kastrolku dáme větší část mléka, trochu zahřejeme a rozpustíme v něm máslo.
2. Do zbylé menší části mléka (kterou jsme předem trochu ohřáli) dáme cukr a rozdrobené kvasnice.
3. Mléko s rozpuštěným máslem přelijeme do mísy, přidáme vše ostatní a vypracujeme klasické kynuté těsto (jako na koláče).
4. Zatím si můžeme připravit náplň z máku: jemně namletý mák s cukrem spaříme horkým mlékem (hmota nesmí být řídká).
5. Po vykynutí vykrajujeme lžící kousky těsta na vál.
6. Některé naplníme mákem, zabalíme do tvaru oválku, jiné naplníme hustou marmeládou a zabalíme dokulata jako nadívané koláče a některé můžeme nechat prázdné a uvnitř udělat otvor.
7. Necháme vykynout na vále a potom smažíme v kastrolku (v takové vrstvě oleje, aby koblihy plavaly).
8. Nejprve smažíme stranou zabalenou, potom otočíme na druhou stranu, nepřikrýváme, hned teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.