Nedostatek míst na středních školách? Problém vidím na úrovni krajů, říká ředitel gymnázia Jiří Herman

17. červen 2023

Jihomoravský kraj se podobně jako Středočeský kraj a Praha potýká s největším nedostatkem míst na středních školách. „Problém je spíš strukturální než absolutní,“ říká Jiří Herman, dlouholetý ředitel gymnázia na třídě Kapitána Jaroše v Brně a člen Asociace ředitelů gymnázií.

Nabídka podle něj neodpovídá poptávce, tedy tomu, co chtějí žáci studovat. Školy pak podle Hermana nenavyšují kapacity z obavy o zhoršení kvality výuky. Jedním ze systémových řešení v Brně mělo být otevření nové školy na Pionýrské ulici. Havarijní stav budovy si ale vyžádal rozsáhlé rekonstrukce, což její otevření neplánovaně oddálilo.

Chyba vlády, nebo krajů?

Prezident Petr Pavel před květnovou návštěvou kraje Vysočina prohlásil, že ohledně nedostatečných kapacit na středních školách selhala vláda i kraje. Herman ale pochybení na straně vlády spíše nevidí, protože školy jsou podle něj v kompetenci krajů.

Jiří Herman

„Na druhou stranu je pravda, že ministerstvo školství má páku nebo poslední možnost rozhodnout, jestli zřízení nové školy povolí, nebo nepovolí. Já spíš než na té celostátní úrovni vidím problém na úrovni krajských reprezentací, které na to pravděpodobně nestihly reagovat tak rychle, jak by měly.“ Nedostatek míst na středních školách pak jeden z nejdéle fungujících ředitelů nedává příliš do souvislosti s financemi, české školství je podle něj v tomto ohledu dobře saturováno.

Nakolik se podle Jiřího Hermana mění kvalita absolventů základních škol? I o tom byla řeč v pořadu Host Dne na Moravě. Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.