Smysluplnost základních uměleckých škol je ve výchově aktivních nositelů regionální kultury, myslí si ředitel ZUŠ Morava

5. červen 2023

Naše základní umělecké vzdělávání je ve světě unikátní – jak v rozsahu početnosti škol, tak i v kvalitě vzdělávání,“ myslí si ředitel ZUŠ ve Veselí nad Moravou Aleš Smutný.

„Chceme být a doufám, že se nám to daří, nositeli kultury. S rozvojem moderních technologií a umělé inteligence se může zdát, že kultura a kulturnost mají tendenci se vytrácet z tohoto národa. Ale kultura se projevuje naprosto ve všem a národ bez kultury není národ.

Kultura je obrovská hodnota, a pokud základní umělecké školy vychovávají třetinu populace tohoto národa, tak si myslím, že není nic ztraceno,“ doplňuje Smutný.

Čtěte také

Základní umělecké školy čeká podobně jako školy základní a střední reforma. Její připomínkování bylo ministrem školství Mikulášem Bekem přesunuto na 30. srpna tohoto roku. V návrhu je klauzule, která určuje strop na počet žáků v kraji, kteří se mohou účastnit vzdělávání na ZUŠ. Je to 20 % z počtu všech dětí v povinné školní docházce.

Například Zlínský kraj ale v tuto chvíli dosahuje až 27 % dětí ze své krajské žákovské populace. Školy to dnes řeší různými kroužky a vyučují některé žáky mimo systém.

O současné podobě a budoucím fungování ZUŠ mluví Aleš Smutný, ředitel ZUŠ ve Veselí nad Moravou a Libor Mikl, ředitel soukromé ZUŠ Morava ve Zlíně. Poslechněte si rozhovor!

autoři: Jiří Kokmotos , lop
Spustit audio

Související