Novela zákona o pedagogických pracovnících může prohloubit rozdíly ve vzdělávání v regionech, upozorňuje pedagožka

15. únor 2023

Experti kritizují návrh novely zákona o pedagogických pracovnících. Má mimo jiné umožnit, aby na místa učitelů nastoupili lidé bez vysokoškolského pedagogického vzdělání. Data České školní inspekce přitom ukazují, že žáci kvalifikovaných učitelů dosahují lepších vzdělávacích výsledků.

„Že je někdo výborný matematik zdaleka nemusí znamenat, že naučí děti počítat. Dovedeme si představit někoho, kdo perfektně vypočítá složité příklady. Ale to neznamená, že dokáže někomu jinému vysvětlit, proč udělal chybu a co má ještě udělat, aby tu chybu neopakoval.“

Novela, kterou bude projednávat ve 2. čtení Poslanecká sněmovna, se podle kritiků dostává do rozporu s dlouhodobou strategií českého vzdělávání. Pedagogové dále upozorňují na to, že novela zákona může prohloubit rozdíly ve vzdělávání v jednotlivých regionech.

„Podle výsledků vzdělávání žáků v Česku víme, že máme kraje, ve kterých žáci dosahují slabších vzdělávacích výsledků než v jiných krajích. Jsou to kraje, kde je větší počet nekvalifikovaných učitelů, takže lze říci, že pokud novelu schválíme, je možné, aby ve školách učili nekvalifikovaní učitelé. Pak budou učit právě v těchto regionech, kde už v současnosti jsou ty vzdělávací výsledky slabší,“ vysvětluje Šalamounová.

Co konkrétně části odborné veřejnosti na návrhu novely vadí, ale také jaká přináší pozitiva, podrobně s proděkankou Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Zuzanou Šalamounovou rozebere Zuzana Kopuletá. Poslechněte si rozhovor!

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související