Nebeská Máňa
Delikátní dezert s originálním názvem se skládá z korpusu, spousty vanilkového krému a piškovů namočených v silné kávě. Moravská variace na italské tiramisu.
Budete potřebovat:
200 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
4 vejce
10 lžic oleje
10 lžic horké vody
1/2 prášku do pečiva
krém:
750 ml mléka
3 vanilkové pudinky
200 g moučkového cukru
3 zakysané smetany
1,5 balíčku piškotů
káva
rum
šlehačka na zdobení
ztužovač šlehačky
džem
Postup:
1. Připravíme si krém: ve 3/4 litru mléka uvaříme 3 pudinky s cukrem.
2. Po vychladnutí postupně vmícháme 3 zakysané smetany.
3. Na korpus: žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva.
4. Lehce vmícháme sníh z bílků.
5. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu s vyšším okrajem při 160 °C asi 20 minut.
6. Poté necháme vychladnout.
7. Upečené těsto můžeme nejdřív potřít džemem a polovinou pudinkového krému.
8. Na krém poklademe piškoty namočené v silné kávě s rumem.
9. Na piškoty natřeme zbytek krému a necháme ztuhnout.
10. Před podáváním zdobíme šlehačkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.