Muzeum průmyslových železnic ve Zbýšově bude mít nové depo. Přispělo na něj přes 170 dárců

30. červenec 2021

Přes 170 dárců přispělo na stavbu nového depa ve zbýšovském muzeu průmyslových železnic. Nadšenci do parních vlaků i důlních mašinek vybrali přes 300 tisíc korun. Do vozovny by se mělo vejít několik strojů, které doteď pomalu chátrají na větru, slunci, dešti a sněhu. Stavba začne na konci léta, muzeum chce totiž co nejdřív obdarovat ty, kteří pomohli.

„Oživoval jsem teď naši nejsilnější motorovou lokomotivu, protože jeden z našich přispěvatelů si přál udělat zvláštní jízdu, přál si zrovna DH120, takže jsem ji po pěti letech startoval.“

Čtěte také

S širokým úsměvem organizátor sbírky Filip Kaněk startuje zmíněnou lokomotivu, která poveze jednoho z dárců. Ti za přispění získali třeba volné celodenní jízdenky, komentovanou prohlídku nebo jen pro ně vypravený zvláštní vlak.

Malé i větší příspěvky

„Někteří darovali symbolicky stokorunu, ale měli jsme i padesátitisícový dar od anonymního dárce, o kterém vůbec nic nevíme. Nezanechal nám o sobě žádné údaje, pouze nicneříkající e-mail. Tak mu tímto způsobem děkuji!“

Na místě je nový štěrk, koleje. „Museli jsme zrekonstruovat kompletní záhlaví naší stanice, doplnit další tři nové výhybky. Střízlivý odhad je, že by ta budova mohla stát ke konci září, v průběhu října. Doufám, že se nám do konce roku podaří tam natáhnout koleje, i když třeba provizorně, aby ty naše mašinky už mohly spát pod střechou.

Do zhruba 20 metrů dlouhého dvoukolejného depa se vměstná několik exponátů. Zbýšovské muzeum nedaleko Brna jich má přes 130 a řada z nich stále jezdí po okolí. Mezi nimi třeba přes 100 let stará parní lokomotiva Henschel.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související