Prázdninový provoz hromadné dopravy v Brně: omezení čeká hlavně na cestující do Bystrce

28. červen 2024 09:00

S koncem školního roku se mění provoz hromadné dopravy. Od 29. června začnou platit prázdninové jízdní řády. Na různých místech na jižní Moravě jsou navíc přes léto v plánu opravy a výluky, cestující v Brně v létě čekají třeba omezení na některých tramvajových tratích. Jak bude prázdniová doprava vypadat?

Dopravní podnik začne opravovat koleje v Bystrci od zastávky Zoologická zahrada po smyčku Rakovecká. Linky 1 a 10 budou končit v zastávce Vozovna Komín, linka 3 v zastávce Kamenolom. Toto omezení potrvá celé prázdniny. Linka 1 navíc od středy 3. do neděle 7. července nebude obsluhovat zastávky Lipová a Výstaviště - vstup G2. Souvisí to se stavbou nové smyčky v zastávce Lipová. Modernizace trati v Bystrci je zase nutná kvůli špatnému technickému stavu.

„Modernizace dvoukolejného úseku dlouhého 1 330 metrů bude spočívat ve výměně kolejového svršku, zřízení nového trolejového vedení a další protihlukové stěny. Také budou upraveny zastávky Zoologická zahrada a Přístaviště na bezbariérové,“ posala mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Náhradní dopravu v opravovaném úseku primárně zajistí autobus 54, ten obslouží zastávky od vozovny Komín do zastávky Kamechy. Některé spoje pojedou až na zastávku Bartolomějská. Regionální autobus 302 bude v souvislosti s výlukou tramvají ukončen v zastávce Kamenolom.

Prázninové opravy silnic ovlivní i další autobusové linky

První dva týdny v červenci čeká oprava kruhový objezd v ulici Sokolova. Autobusy 49, 50, E50 a noční rozjezd N94 kvůli tomu pojedou odklonem ulicí Hněvkovského a vynechají zastávku Kšírova. Linky 50 a E50 navíc od 8. července ovlivní opravy na Staré dálnici v Žebětíně, dočasně bude zřejmě zrušena zastávka Štouračova ve směru do Komárova. Přesný termín ještě dopravní podnik nezveřejnil, omezení ale zřejmě potrvá do září.

Doprava mimo Brno

Už druhým týdnem pokračuje výluka na vlakové lince S2 na trase z Brna do Chrlic, ta má trvat asi do poloviny srpna. Dopravu tam teď zajišťují autobusové linky 610, 611, 612 a 509. Ta ale od pondělí přestane Chrlice obsluhovat, cestující budou muset v zastávce Blučina přestoupit na linku 514, která je do Chrlic nově dopraví.

Od 3. do 12. července potrvá výluka vlaků mezi Veselím na Moravě a Uherským Hradištěm a celý červenec nepojedou vlaky mezi Skalicí nad Svitavou a Boskovicemi. V obou případech je zajištěna náhradní autobusová doprava.

autor: Šimon Franc
Spustit audio

Související