Cesta okolo světa trolejbusem. Zní to nemožně? Parta nadšenců z Brna chce vyrazit letos v létě

Dokážete si představit, že jedete na dovolenou trolejbusem? Anebo že si sbalíte věci na pár let a pokusíte se trolejbusem objet svět? Jakkoliv to vypadá nemožně, parta nadšenců z Brna se právě o tohle pokusí. Byli jsme u toho, když si v Opavě trolejbus přebírali. Vyrazit chtějí už v létě.

První prohlídka trolejbusu – bude tady všechno! Ložnice i obývák asi pro 10 lidí. Albert Fikáček původem z Opavy v tom má jasno. Prostě to půjde. „Jednu řadu sedadel chceme předělat na postele, tady si hodíme gaučík a tamhle bude lednička,“ ukazuje do prostoru.

Trolejbus si vyzvedli v opavském dopravním podniku a plánují trasu tak, aby co nejvíce vedla pod trolejemi

Strategie vypadá jednoduše. Vybrat takovou trasu, aby co nejvíce vedla pod trolejemi. Pomůžou baterie a pomocný dieselový motor. Ten je součástí trolejbusu. „Vůbec tomu nerozumím, ale mám kolem sebe spoustu šikovných kolegů, kteří už teď řeší baterky a další věci okolo, aby to bylo realizovatelné,“ těší se jedna z účastnic výpravy.

Příští zastávka: Vladivostok

„První etapa bude do Vladivostoku, Rusko má spoustu trolejbusových měst, takže to pro nás bude ráj! Oproti Spojeným státům, kde je trolejbusových linek málo. Tam budeme ale používat super chargery od Tesly, kterých je tam hodně. Vyrazit chceme letos v srpnu a vrátit se nejspíš za pár let,“ přemítá Fikáček.

Nebude to ale tak, že by jeli celou dobu všichni, v plánu je průběžné střídání posádky. Snadná nebude ani přeprava lodí.

Zácvik šoféra je velmi rychlý, tento 15 let starý trolejbus je podle opavského dopravního podniku v dobrém stavu a měl by to vydržet. Expedice to nebude mít jednoduché ani co se týče byrokracie, protože trolejbus je přece jenom drážní vozidlo.

Budeme určitě u startu expedice, která by mohla poněkud bizarním způsobem posunout hranice dobývání světa.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.